In mijn eerste reply heb ik mijn mening geschreven waarom de toeschouwers niet meer komen opdagen of waarom ze teleurgesteld afhaken. De reden waarom we geen autosport meer zien op de nationale en open kanalen zal ik hieronder beschrijven. Iemand die wil weten hoe autosport in elkaar zit raad ik aan om het boek "Bernie Ecclestone's Miljoenenrace" van de auteur Terry Lovell te lezen. In hoofdstuk 12 wordt beschreven welke blunders de FIA en haar nationale vertegenwoordigingen hebben begaan op het gebied van TV-rechten in de jaren negentig. De gevolgen daarvan merken we nu allemaal volop.
Quote:
Samenvatting hoofdstuk 12
In 1987 kreeg de FIA het recht over 30% van de opbrengst van de F1 televisierechten, opmerkelijk is dat in dat jaar Bernie Ecclstone aangesteld werd als vice-voorzitter promotiezaken binnen de FIA die toen onder leiding stond van Jean-Marie Balestre. Balestre was in daarop volgende jaren teleurgesteld over de opbrengsten, slechts enkele miljoenen dollars. In 1990 ging er een Frans TV station (Canal 5) over de kop en hierbij ging een autosportcontract verloren, deze ontwikkeling en met het oog op de toekomst begon Balestre te vrezen voor de inkomsten van de FIA.
Balestre ging op zoek naar een partner die F1 rechten van de FIA wilde behartigen, in ruil daarvoor zou de FIA een vast jaarlijks bedrag krijgen. Het bedrag zou elk jaar via een index-sleutel aangepast worden. De partner die zaken wilde doen met de FIA was Allsopp, Parker & Marsh ltd (APM), twee eigenaren van dat bedrijf waren Paddy McNally en de zwister Argand, beide personen zijn zeer nauw verbonden aan Ecclestone. De overige eigenaren zijn nooit bekend geworden vanwege een gunstige fiscale constructie in Ierland waar het bedrijf gevestigd was. Er zijn sterke aanwijzingen dat er meerdere stromannen van Ecclestone in dat bedrijf actief waren.
Balestre en de overige bestuursleden hebben destijds advies ingewonnen bij vice-voorzitter promotiezaken Ecclestone of deze deal goed was voor de FIA. De vraag is natuurlijk of Ecclestone openheid van zaken heeft gegeven. De deal is doorgaan en de FIA ontving een vast bedrag van 5.6 miljoen dollar in 1992. In de aarop volgende jaren ontving de FIA steeds een beetje meer. De blauwe blazers dachten de deal van hun leven te hebben gedaan. Uit gelekte gegevens van een Frans belastingonderzoek bleek de APM over de periode 1992-1996 voor hun "30% belang" ongeveer 102 miljoen dollar te hebben ontvangen..............daarvan is 37 miljoen dollar naar de FIA gegaan. De FIA heeft dus op 4 jaar tijd 65 miljoen dollar aan F1 opbrengst laten lopen. Volgens een schatting zou de FIA in 2004 een bedrag van 230 miljoen dollar zijn misgelopen.
We spreken hier alleen over de F1. In de jaren negentig was de FIA dus in haar nopjes met deze deal. Wat voor de F1 kan moet ook voor de andere FIA kampioenschappen kunnen. Ook hier heeft de FIA gekozen voor een vast bedrag per jaar i.p.v. een percentage-regeling. De hele zaak werd wederom uitbesteed van aan APM, de inkomsten vielen tegen waarop de FIA besloot om 1995 zaken te gaan doen met het bedrijf International Sportsworld Communicators (ISC). Met dat bedrijf, uiteraard eigendom van Ecclestone, had de FIA in het verleden volgens haar ogen goede zaken gedaan. Tijdens een vegadering in 1995 besloot de FIA en haar nationale vertegenwoordigingen, zoals de RACB, KNAF en FFSA, de rechten van van alle FIA wedstrijden over te dragen aan ISC in ruil voor een vaste vergoeding. Het is nog maar de vraag of de verkoop van de rechten van de diverse FI kampioenschappen aan de ISC legaal was, heel wat organisatoren misten opeens een belangrijke born van inkomsten.
Een falikante misser, Ecclestone heeft alleen maar oog voor de inkomsten vanuit de F1 omdat hij daar procentueel per dollar of euro het meeste aan overhoudt. De inkomsten uit andere kampioenschappen zijn marginaal voor hem. Sterker nog, hij wil niet eens dat andere kampioenschappen populair worden.........elke dollar of euro die naar toegaat is er eentje minder voor de F1. Alles moet gericht zijn op de F1, de rest is ballast.
Tot 1995 verzorgde een organisator van een kampioenschap zelf de beelden en verkocht zoiets tegen schappelijke prijzen aan de TV-stations. Vanaf 1995 was dat anders, een organisator moest wederom de beelden verzorgen en deze gratis aanleveren bij de ISC. Tevens moesten de beelden voldoen aan de eisen van de ISC, deze waren van dien aard dat dit niet betalen was voor veel organisatoren. De enige inkomsten die een organisator nog had waren de tv-rechten van het desbetreffende land waarin de race werd verreden, zo goed als niks waard. Alle andere rechten vloeiden naar de ISC. Volgens de overeenkomst zou de ISC zorg dragen voor een actieve verkoop van de TV-rechten. In werkelijkheid deden ze er helemaal niets mee................sterker nog. Het werd tegen absurd hoge verkoopprijzen aangeboden dat de TV-stations afhaakten. Uit cijfers van na 1995 blijkt dat kijkcijfers en toeschouwers aantallen dramatisch daalde voor de diverse FIA kampioenschappen. Denk aan de Trucks, Rallycross en het ITC (opvolger van de DTM)
Het doel van Bernie was bereikt, alleen nog maar F1 op de TV en de overige autosport is zo goed als van de buis verdwenen. Alle aandacht naar de F1 en de inkomsten daaruit gingen vrolijk omhoog. De overeenkomst met ISC m.b.t. de overige FIA kampioenschappen loopt tot en met 2010!!!!!
|
Tot zover de samenvatting, het mag dus duidelijk zijn dat de FIA en haar nationale bonden zelf de oorzaak zijn dat de grote niet-F1 FIA autosportkampioenschappen van de nationale buis zijn verdwenen. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de nationale kampioenschappen op de buis. Doordat het grote publiek niet meer de eerste klasse (de niet F1-kampioenschappen) van de autosport op TV ziet ( F1 is dan Champions league) is er uiteraard ook geen intresse vooor de tweede klasse en de provincialen. In dit voorbeeld bijvoorbeeld Belcar, Nationaal Rallykampioenschap. Er is simpelweg geen vraag naar bij het grote publiek, op dat moment krijg je een omgekeerde situatie en moet een organisator gaan betalen om op TV te komen. Eenmaal in deze negatieve spiraal terecht gekomen wordt deze last voor een organisator steeds groter, TV stations zien steeds minder behoefte onstaan voor autosport op TV en uiteindelijk is er niets meer over.
Let wel, iedereen die De Paddock leest is niet representatief voor het grote publiek. Wij zijn freaks en uitzonderingen
Zo af en toe is er dan een sporadische actie van een weldoener om nog eens iets van autosport op TV te krijgen maar van een structurele basis kun je niet spreken en die situatie zal tot 2010 zeer zeker niet veranderen. Je krijgt dus een verschuiving naar het internet, leuk voor ons freaks maar totaal onbelangrijk voor sponsors en dergelijke. Het grote publiek wordt niet meer bereikt. Sponsors zoeken en paaien met intensieve publictiteit en promotie van de naam of het merk is vergeefse moeite. Autosport bestaat niet meer voor het grote publiek. Harde en bittere constatering maar zo is het wel.