Ok. De bouw dan. Het betreft een 1/43 Starter kitje, met niet al teveel onderelen: body en chassis, 4 spaakwielen, banden, koplampen en extra verstralers, een ruitpartij, stuur en decals. De snelsluitingen en lederen riemen die mee gegoten zijn in de resin body heb ik echter verwijderd en zal ik vervangen door aftermarket foto-ets materiaal. Ook de rode striping, die als decal voorzien is in de kit, ga ik niet gebruiken. Ik heb mijn lesje geleerd bij het plaatsen van decals op bulten bij de
bouw van mijn Yamaha YZR 500.
Dus wordt de body eerst opgekuist en worden de zowat 100 luchtbel-gaatje opgevuld met dunne stukjes Evergreen rod van 0.5mm. Ook worden de panellines van motorkap, koffer en deuren dieper uitgekrast. Nadat alle mooi opgeschuurd is kan er een laag witte primer over, die ik verkies boven de grijze omdat de toplaag geel wordt.
Na voldoende droging en hier en daar een beetje bijslissen wordt dan een royale laag TS-47 Chrome Yellow aangebracht. Dat lijkt me de kleur die het dichtst het geel van de foto's benadert, voor zover de kleuren op de oude foto's natuurgetrouw zijn natuurlijk.
Vervolgens wordt de body geprepareerd voor het spuiten van de rode streep. Eerst worden de contouren van de rode lijn gemaskeerd met reepjes BMF. Goed aandrukken en vooral de naden en kieren aandrukken met een tandestoker. Daarna wordt de rest van het model afgedekt met Maskol. Eens die droog is wordt wat Tamiya TS-08 Italian Red gedecanteerd in de airbrush, en wordt het vervolgens op de body gespoten met een lage druk, zodat ik alles goed onder controle hou. Eens die job geklaard is wordt de Ferrari in de droogkast gezet om er enkele uren later, als de rode verf 'plakdroog' is, weer uitgehaald te worden om de maskeringen weg te nemen. Dit vermijdt het 'afbreken' van de gedroogde verf als je dit bv 24 uur later zou doen. De verf moet echter wel plakdroog zijn want anders zouden minuscule stukjes weggenomen verf terecht kunnen komen in je pas gespoten deel en dan is de ellende niet te overzien.
's Anderendaags wordt de gele body opgekuist met Tamiya polish, om lijmresten en rode spatjes verf die weggesprongen zijn bij het verwijderen van de maskering weg te nemen.
En zo ziet de body er op dit ogenblik dus uit: klaar om gedecalled te worden. De inkeping in de rode lijn op de motorkap is gewild, omdat daar een soort van toegangsluik-decal aangebracht moet worden die blijkbaar in werkelijkheid tot over de rode lijn kwam (zie referentiefoto)...
Wordt vervolgd!